GO UP
Image Alt

Τύμφη – Δρακόλιμνη και Γκαμήλα

Τύμφη – Δρακόλιμνη και Γκαμήλα

€195 ανά άτομο

Ο Αύγουστος τελειώνει δυναμικά με ένα αυθεντικό βουνίσιο τριήμερο στη μοναδική Τύμφη. Μια ακόμα εξόρμηση επιμελήθηκε με πολύ αγάπη η Hiking Greece και περιλαμβάνει ανάβαση στην ψηλότερη κορυφή, την Γκαμήλα 2497μ. και φυσικά στη διάσημη Δρακόλιμνη, για να θαυμάσουμε την αξέχαστη θέα και να δούμε από κοντά τους αλπικούς Τρίτωνες.

Με βάση μας για δύο βράδια το φιλόξενο ορειβατικό καταφύγιο της Αστράκας, θα έχουμε τον χρόνο να χορτάσουμε την μαγευτική Ηπειρώτικη αύρα και όλη τη δροσιά του Σεπτεμβρίου στο βουνό. Όμως δεν σταματάμε εδώ!

Την τελευταία μέρα θα βουτήξουμε στις Οβίρες, τις κολυμπήθρες του Πάπιγκου και θα γευτούμε τις εκλεκτές γεύσεις του Ζαγορίου, του τόπου πίσω από το βουνό!

Λίγα λόγια για την περιοχή

Η Τύμφη ή κοινώς Γκαμήλα, υψώνεται ανάμεσα από τον Αώο και τον παραπόταμο του Βοϊδομάτη, τον Σμόλικα, την Τραπεζίτσα και τα Τζουμέρκα και πάνω από τα γραφικά Ζαγοροχώρια, πλάι του Φαραγγιού του Βίκου.  Η κορυφή της η Γκαμήλα 2497μ., η Γκούρα 2467μ., η Αστράκα 2432μ., είναι μερικές από τις αμέτρητες κορυφές που αγέρωχα υψώνονται ανάμεσα στα οροπέδια της δημιουργώντας εντυπωσιακούς απόκρημνους σχηματισμούς, συχνά απόκοσμους, αλλά συνάμα φιλόξενους για πολλά χρόνια για τους νομάδες κτηνοτρόφους και τα τελευταία χρόνια για τους ορειβάτες.

Θεωρείται ένα από τα ομορφότερα και αλπικότερα βουνά της Ελλάδος και το πιο μεγαλόπρεπο βουνό στον κορμό της Βόρειας Πίνδου. Είναι ένας από τους πιο πολύτιμους πυρήνες άγριας ζωής της Ελλάδας, βρίσκεται μέσα στα όρια του Εθνικού Δρυμού Βίκου-Αώου και αποτελεί προστατευόμενο βιότοπο του Natura 2000. Στις αλπικές περιοχές υπάρχουν χαρακτηριστικά σημάδια της προέλασης των μεγάλων παγετώνων που κάλυπταν το βουνό 30.000 χρόνια πριν. Στην αλπική λίμνη, ή αλλιώς Δρακόλιμνη, έκτασης 8 στρεμμάτων, συναντάμε μεγάλη ποικιλία αγριολούλουδων που συνθέτουν ένα μοναδικό σκηνικό, καθώς και τον αλπικό τρίτωνα που δίνει ζωή στα ψηλά αλπικά εδάφη.

Η γνωριμία με την Τύμφη γίνεται με αφετηρία τους δύο συνοικισμούς του Πάπιγκου, του Μικρού και του Μεγάλου, με σχετικά ήπια ανάβαση προς το καταφύγιο της Αστράκας και προσελκύει, πλέον, κάθε χρόνο εκατοντάδες πεζοπόρους που τη μετατρέπουν σε ένα από τα πιο πολυσύχναστα βουνά της Ελλάδας μετά τον Όλυμπο.

Πρόγραμμα εκδρομής

19/8 Παρασκευή – Αναχώρηση στις 7:00 το πρωί με πούλμαν από την Αθήνα. Τα σημεία και οι ώρες αναχώρησης αναφέρονται αναλυτικά παρακάτω. Άφιξη το μεσημέρι στο Μικρό Πάπιγκο και εκκίνηση της ανάβασης μας για το καταφύγιο της Αστράκας. Όσοι επιλέξουν να μετακινηθούν με ΙΧ θα είναι στο Μικρό Πάπιγκο στις 13:00.

20/8 Σάββατο – Ανάβαση στην κορυφή Γκαμήλα 2497μ. και επίσκεψη στην Δρακόλιμνη. Επιστροφή αργά το απόγευμα στο καταφύγιο.

21/8 Κυριακή – Κατάβαση στο Μικρό Πάπιγκο, βουτιά στις Οβίρες και μεσημεριανό στο χωριό. Αναχώρηση του πούλμαν στις 15:00 και άφιξη στην Αθήνα περίπου στις 22:00.

Η Διαδρομή αναλυτικά

Ημέρα 1 – Άφιξη στο Μικρό Πάπιγκο και Ανάβαση στο ορειβατικό καταφύγιο της Αστράκας
Συγκεντρωνόμαστε στο γραφικό Μικρό Πάπιγκο το μεσημέρι της Παρασκευής και αφού γνωριστούμε και πάρουμε ένα ελαφρύ μεσημεριανό, φοράμε τα σακίδια μας και ξεκινάμε την ανάβασή μας για το καταφύγιο της Αστράκας. Η ανηφόρα είναι ήπια και θα καλύψουμε μια απόσταση περίπου 5χλμ. με υψομετρική διαφορά 950μ. σε 3 ώρες. Ξεκινάμε με το μονοπάτι να κινείται σε όμορφο δάσος που γρήγορα δίνει την σειρά του στην χαμηλή βλάστηση και την αλπική χλωρίδα, τα τυπικά χαρακτηριστικά της Τύμφης. Αργά το απόγευμα θα φτάσουμε στο καταφύγιο και αφού βολευτούμε, το βράδυ θα απολαύσουμε ένα ωραίο γεύμα με κρασάκι παρέα στα ψηλά!
Ημέρα 2 – Ανάβαση στην κορυφή Γκαμήλα και στη Δρακόλιμνη
Το πρωί στις 7:00 μετά το πρωινό μας θα ξεκινήσουμε για την κορυφή Γκαμήλα στα 2497μ.. Αρχικά θα κατηφορίσουμε για την λάκα Τσουμάνη και από εκεί θα κατευθυνθούμε ΝΑ και κάτω από την επιβλητική Αστράκα προς το διάσελο της με τον Πλόσκο και αργότερα θα μπούμε στην τελική ανάβαση για την κορυφή. Στην διαδρομή θα διαβούμε από πανέμορφα αλπικά λιβάδια αλλά και το πέτρινο δάσος απομεινάρι των παγετώνων.
Αφού φτάσουμε στη Γκαμήλα και θαυμάσουμε την εξαιρετική θέα από την κορυφή προς την χαράδρα του Αώου, τον Σμόλικα, την Τραπεζίτσα, τη Νεμέρτσικα και τις άλλες κορυφές του συγκροτήματος της Τύμφης, θα επιστρέψουμε από το ίδιο μονοπάτι μέχρι τη λάκα Τσουμάνη. Από εκεί θα ανηφορίσουμε για τη Δρακόλιμνη όπου θα φτάσουμε έπειτα από μία ώρα και θα έχουμε άπλετο χρόνο να απολαύσουμε το μοναδικό τοπίο και την φύση. Η επιστροφή στο καταφύγιο θα γίνει από το ίδιο μονοπάτι αργά το απόγευμα.

Ημέρα 3 –  Βουτιά στις Οβίρες, αποχαιρετιστήριο γεύμα και επιστροφή.

 

Την Κυριακή αφού πάρουμε το πρωινό μας θα φορέσουμε τα σακίδια μας και θα ξεκινήσουμε στις 9:00 για την κατάβαση μας στο Μικρό Πάπιγκο. Από εκεί θα κατευθυνθούμε προς τις Οβίρες, τις κολυμπήθρες του Πάπιγκου, για μια αναζωογονητική βουτιά στις φυσικά σμιλεμένες πισίνες. Το μεσημέρι θα μεταφερθούμε με το πούλμαν στο χωριό για να γευτούμε τοπικά ηπειρώτικα φαγητά στο αποχαιρετιστήριο τραπέζι μας. Η αναχώρηση του πούλμαν για την Αθήνα θα γίνει περίπου στις 15:00.

 

Συνολικό μήκος: 28 χλμ. με Υψομετρική Διαφορά +2300μ.

Ημέρα 1: 3 ώρες, 5,5 χλμ. με ΥΔ: +950μ.

Ημέρα 2: 8 ώρες, 17 χλμ. με ΥΔ: +1350μ.

Ημέρα 3: 2 ώρες, 5.5 χλμ. με ΥΔ: 0μ.

Συνολικές Ώρες πορείας: 13 

Βαθμός δυσκολίας: 2/5

Υπάρχει η δυνατότητα την δεύτερη μέρα όποιος επιθυμεί να κάνει μόνο τη διαδρομή Καταφύγιο-Δρακόλιμνη-Καταφύγιο.

Τιμή συμμετοχής

 • Με λεωφορείο: 195 ευρώ

Στην τιμή συμπεριλαμβάνεται:

 • Έμπειροι Συνοδοί Βουνού
 • 2x διανυκτερεύσεις στο ορειβατικό καταφύγιο της Αστράκας
 • Όλες οι μετακινήσεις του προγράμματος με πούλμαν
 • Ασφάλεια τουριστικού γραφείου
 • Φόρος 24%
 • Διοργάνωση/συντονισμός/συνοδεία από την Hiking Greece

Πληρωμή:

Η πληρωμή γίνεται με κατάθεση στους παρακάτω τραπεζικούς λογαριασμούς:

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: GR8101103400000034062213946

EUROBANK: GR3902603220000160101122571

ΠΕΙΡΑΙΩΣ: GR7301716670006667161865229

REVOLUT: LT873250078099197848

Δικαιούχος: Λεωνίδας Χασαπίδης του Γεωργίου

Στην αιτιολογία της κατάθεσης αναφέρονται το ονοματεπώνυμο και ο τίτλος της εκδρομής.

 • Συμμετοχή με λεωφορείο: Η επιβεβαίωση της κράτησης γίνεται με την πληρωμή του αντιτίμου. Σε περίπτωση ακύρωσης μέχρι και 7 ημέρες πριν την έναρξη της εκδρομής επιστρέφεται όλο το ποσό, πλην τυχόν εξόδων διατραπεζικής συναλλαγής. Η ακύρωση σε χρονικό διάστημα λιγότερο των 7 ημερών επιφέρει παρακράτηση του πόσου των 80 ευρώ για τα προγραμματισμένα έξοδα της εκδρομής και επιστρέφεται το υπόλοιπο.

Δήλωση Συμμετοχής:

Κρατήστε έγκαιρα τη θέση σας με έναν από τους παρακάτω τρόπους:

Αποστέλλοντας email στο contact@hikinggreece.gr

Τηλεφωνικά στο 2315 319 236 ή στο 6932234854

Στέλνοντας μήνυμα μέσω messenger στην σελίδα μας στο Facebook

Τι να έχω μαζί μου;

 • Υποχρεωτικός εξοπλισμός για το καταφύγιο – Sleeping bag, μαξιλαροθήκη, παντόφλες
 • Ορειβατικά ή trail running παπούτσια (δεν προτιμούμε παπούτσια που τα φοράμε πρώτη φορά γιατί πιθανόν να μας τραυματίσουν)
 • Σακίδιο (30-50 λίτρων)
 • Αδιάβροχο τζάκετ
 • Παγούρι ή μπουκάλι με νερό ή ενεργειακό ποτό (1.5 λίτρο)
 • Τροφές που τρώμε και στην καθημερινότητα μας (σάντουιτς, φρούτα, μπάρες, ξηρούς καρπούς κτλ). Υπάρχει οργανωμένη κουζίνα στα καταφύγια με απλό αλλά νόστιμο φαγητό.
 • Ρουχισμός κατάλληλος για την εποχή και το υψόμετρο (θα υπάρξει ενημέρωση για την πρόγνωση του καιρού): Παντελόνι/κολάν, 2 μπλουζάκια κατά προτίμηση με ύφασμα που στεγνώνει γρήγορα, μια ζεστή μπλούζα, καπέλο.
 • Αντιηλιακή κρέμα
 • Μπαστούνια ορειβασίας
 • Είδη υγιεινής και προστασίας: Μάσκα προσώπου, αντισηπτικό, υγρά μαντηλάκια

Πληροφορίες μετακίνησης

Η μετακίνηση στο σημείο της εξόρμησης θα γίνει με λεωφορείο που αναχωρεί από τη Θεσσαλονίκη αλλά και με ιδιωτικά μέσα. Εντός του λεωφορείου θα τηρηθούν όλα τα μέτρα προστασίας ενάντια στην διάδοση του ιού covid-19 που ορίζει η πολιτεία (χρήση μάσκας, ποσοστό πληρότητας, αποστάσεις). Οι συμμετέχοντες που επιλέξουν το λεωφορείο παρακαλούνται παρευρίσκονται έγκαιρα στα σημεία στάσεων που αναφέρονται αναλυτικά παρακάτω:

Λεωφορείο  /../..:

 1. 7:00
 2. 7:15
 3. 7:30

Η επιστροφή υπολογίζεται περίπου στις 18:00 στα ίδια σημεία της αναχώρησης.

Πληροφορίες μετακίνησης

Η μετακίνηση θα γίνει με λεωφορείο που αναχωρεί από την Αθήνα. Καλέστε μας αν θέλετε να συμμετέχετε με δικό σας όχημα.

Εντός του λεωφορείου θα τηρηθούν όλα τα μέτρα προστασίας ενάντια στην διάδοση του ιού covid-19 που ορίζει η πολιτεία (χρήση μάσκας, ποσοστό πληρότητας, αποστάσεις). Οι συμμετέχοντες παρακαλούνται να είναι 10 λεπτά νωρίτερα στα σημεία στάσεων που αναφέρονται αναλυτικά παρακάτω:

Σημεία αναχωρήσεων 19/8 ΑΘΗΝΑ:

 1. 7:00 – Σύνταγμα (Μητροπόλεως και Φιλελλήνων στη στάση του λεωφορείου 40)