GO UP

Διάσχιση Σμόλικα και Μονή Στομίου

€215 ανά άτομο

Ένα μοναδικό βουνίσιο τριήμερο με αυθεντική Ηπειρώτικη φιλοξενία και κέντρο μας την Κόνιτσα θα έχουν την τύχη να απολαύσουν οι συμμετέχοντες της εκδρομής αυτής που επιμελήθηκε με πολύ αγάπη η Hiking Greece.

Η διάσχιση του Σμόλικα είναι μια εμπειρία που κάθε πεζοπόρος και φυσιολάτρης πρέπει να ζήσει έστω και μια φορά. Το αποκορύφωμα της εξόρμησης μας είναι η επίσκεψη στη μοναδική Δρακόλιμνη με σχήμα καρδιάς και σαφώς η καταπληκτική θέα από την κορυφή του Σμόλικα στα 2637μ. του δεύτερου ψηλότερου βουνού της χώρας μας. Όμως δεν σταματάμε εδώ!

Την τελευταία μέρα θα κάνουμε μια μικρή ανάβαση στη Μονή Στομίου για να θαυμάσουμε την εκπληκτική φύση της χαράδρας του Αώου από ψηλά!

Λίγα λόγια για την περιοχή

Ο Σμόλικας είναι το δεύτερο υψηλότερο βουνό της Ελλάδας μετά τον Όλυμπο, με υψόμετρο 2.637 μέτρα. Καταλαμβάνει το βόρειο τμήμα του νομού Ιωαννίνων και το δυτικό του νομού Γρεβενών. Περικλείεται από τον Γράμμο στα βόρεια, την Τύμφη στα νότια και την Πίνδο στα νότια και ανατολικά. Αποτελεί τμήμα της ευρύτερης οροσειράς της Πίνδου που καταλαμβάνει ολόκληρη την δυτική Ελλάδα.

Η πλούσια βιοποικιλότητα που τον χαρακτηρίζει οδήγησε στην ένταξη του στο δίκτυο Natura 2000 και σε τμήμα του Γεωπάρκου Βόρειας Πίνδου. Τα δάση Μαύρης πεύκης, οξιάς και ελάτης κυριαρχούν και στα ψηλότερα υποαλπικά λιβάδια συναντούμε αραιές συστάδες του σπάνιου είδους πεύκης, του Ρόμπολου.

Στην αλπική λίμνη, ή αλλιώς Δρακόλιμνη, έκτασης 3 στρεμμάτων συναντάμε μεγάλη ποικιλία αγριολούλουδων που συνθέτουν ένα μοναδικό σκηνικό, καθώς και τον αλπικό τρίτωνα που δίνει ζωή στα ψηλά αλπικά εδάφη.

Η φιλόξενη ηπειρώτικη κωμόπολη Κόνιτσα, εκεί που συναντιούνται οι ποταμοί Αώος, Βοϊδομάτης και Σαραντόπορος, θα είναι το ορμητήριο μας και θα έχουμε τον χρόνο να κάνουμε βόλτες στα όμορφα σοκάκια της αλλά και να γευτούμε τα τοπικά εδέσματα.

 

Πρόγραμμα εκδρομής

7/7 Παρασκευή – Αναχώρηση με λεωφορείο από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη! Τα σημεία και οι ώρες αναχώρησης αναφέρονται αναλυτικά παρακάτω. Άφιξη το βράδυ στην Κόνιτσα, τακτοποίηση στον ξενώνα και βόλτα στο χωριό για φαγητό και χαλάρωση.

 

8/7 Σάββατο – Αναχωρούμε στις 7:30 για την Αγ.Παρασκευή, απ΄όπου ξεκινάει η πεζοπορία μας. Η διάσχιση του Σμόλικα θα διαρκέσει περίπου 10 ώρες, μαζί με τις στάσεις. Φτάνοντας στην Δρακόλιμνη, χωριζόμαστε σε δύο γκρουπ, το ένα θα κάνει την ανάβαση στην κορυφή, ενώ το άλλο μπορεί να ξεκουραστεί και να απολαύσει τη Δρακόλιμνη. Η διαδρομή για την κορυφή διαρκεί 2-3 ώρες και στην επιστροφή οι ομάδες ξαναενώνονται και κατηφορίζουμε όλοι μαζί προς το χωριό Πάδες. Το τέρμα της διάσχισης θα μας βρει στον ξενώνα Munti Smolikas για χαλάρωση, καφέ, γλυκά και μπύρα. Το βράδυ επιστρέφουμε στην Κόνιτσα με ελεύθερο πρόγραμμα για ξεκούραση και βόλτα για φαγητό και ποτό.

 

9/7 Κυριακή – Χαλαρή πεζοπορία στη χαράδρα του Αώου και ανάβαση στη Μονή Στομίου. Όσοι επιθυμούν μπορούν να παραμείνουν στην Κόνιτσα για βόλτες και καφέ. Αναχώρηση από την Κόνιτσα και άφιξη στην Αθήνα περίπου στις 22:00.

Η Διαδρομή αναλυτικά

Ημέρα 1 – Άφιξη στην Κόνιτσα

Ημέρα 2 – Διάσχιση Σμόλικα

Η ανάβαση μας γίνεται από την βορειοδυτική πλευρά του Σμόλικα και το χωριό Αγ.Παρασκευή ή αλλιώς Κεράσοβο. Ένα από τα πανέμορφα κεφαλοχώρια της περιοχής και ξακουστό μαστοροχώρι χτισμένο στα 960μ. υψόμετρο.

Το μονοπάτι ξεκινάει μέσα από το χωριό και μας οδηγεί γρήγορα σε πευκοδάσος και έπειτα σε δάση οξιάς και ρόμπολου πριν βγούμε στα αλπικά τοπία του βουνού. Θα ξεδιψάσουμε και θα ξαποστάσουμε σε δύο πηγές με κρυστάλλινο νερό που θα συναντήσουμε στη μέση της διαδρομή μας και λίγο πριν βγούμε στη μοναδική Δρακόλιμνη με το σχήμα καρδιάς! Το μονοπάτι γενικά χαρακτηρίζεται με ήπιες κλίσεις και μόνο σε κάποια κομμάτια με έντονη κλίση, άλλα μικρά σε διάρκεια.

Μόλις φτάσουμε στην Δρακόλιμνη θα χωριστούμε σε δύο ομάδες:

Ομάδα Α: Ξεκούραση και βόλτα στη Δρακόλιμνη.

Ομάδα Β: Οι πιο περιπετειώδεις θα έχουν την ευκαιρία να φτάσουν στη δεύτερη ψηλότερη κορυφή της Ελλάδος στα 2637μ. και να θαυμάσουν τη μοναδική θέα στα γειτονικά βουνά της Τύμφης, του Γράμμου, της Νεμέρτσικα και της Τραπεζίτσας.

Όταν η ομάδα Β επιστρέψει από την κορυφή πίσω στη Δρακόλιμνη, ξεκινάμε όλοι μαζί την κατάβαση μας για το χωριό Πάδες. Εκεί θα ξαποστάσουμε στον φιλόξενο ξενώνα Munti Smolikas για φαγητό, ποτό και καφέ.

 

Ημέρα 3 –  Γεφύρι Αώου-Μονή Στομίου 

Για αυτούς που έχουν ακόμα διαθέσιμα αποθέματα ενέργειας από την χθεσινή διάσχιση, θα έχουν την ευκαιρία να πεζοπορήσουν από το Γεφύρι του Αώου με προορισμό την ξακουστή Μονή Στομίου.

Η διαδρομή μας ξεκινάει από το παραδοσιακό πέτρινο γεφύρι της Κόνιτσας και ανηφορίζοντας με ήπιες κλίσεις θαυμάζουμε συνέχεια στα αριστερά μας τον Άωο και όλη την χαράδρα του να ανοίγεται μπροστά μας. Στην συνέχεια μπαίνουμε στο παλιό μονοπάτι που χρησιμοποιούσαν σαν εναλλακτική διαδρομή οι μοναχοί όταν ο Αώος πλημύριζε. Το μονοπάτι αυτό μας ανεβάζει αρκετά ψηλά δίνοντας μας μοναδική οπτική στην χαράδρα του Αώου. Φτάνοντας στο μοναστήρι θα έχουμε την ευκαιρία να ξαποστάσουμε με έναν ελληνικό καφέ και να ανέβουμε στον Σταυρό για αγνάντι στους γκρεμούς και την χαράδρα.

Στοιχεία διαδρομής

  Συνολικό μήκος διαδρομών: 30 χλμ. και υψ. ανάβαση: 2050 μ.

Ημέρα 1: Άφιξη στην Κόνιτσα

Ημέρα 2: 20 χλμ. με υψομετρική διαφορά 1150μ., 4-5 ώρες (+2 χλμ. κορυφή με + 500μ.)

Ημέρα 3: 10 χλμ. με υψομετρική διαφορά 400μ., 3-4 ώρες

  Βαθμός δυσκολίας: Μέτριο προς Απαιτητικό Ομάδα Α: 3/5 και Ομάδα Β: 4/5

 

Τιμή συμμετοχής: 215ευρώ

Περιλαμβάνεται:

  • H συνοδεία από πιστοποιημένους Συνοδούς Βουνού της Hiking Greece
  • 2x διανυκτερεύσεις σε ξενώνα 3* με πρωινό σε δίκλινα δωμάτια (μονόκλινο +45 ευρώ)
  • Οι μετακινήσεις του προγράμματος με σύγχρονο ιδιωτικό λεωφορείο
  • Όλοι οι νόμιμοι φόροι
  • Ασφάλιση τουριστικού γραφείου με άδεια από τον ΕΟΤ
  • Ομαδικό φαρμακείο

Η επιβεβαίωση της κράτησης γίνεται με κατάθεση στους παρακάτω τραπεζικούς λογαριασμούς, αναφέροντας στην αιτιολογία το ονοματεπώνυμο σας και τον τίτλο της εκδρομής:

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: GR8101103400000034062213946
EUROBANK: GR3902603220000160101122571
ΠΕΙΡΑΙΩΣ: GR7301716670006667161865229
Δικαιούχος: Λεωνίδας Χασαπίδης του Γεωργίου

Σε περίπτωση ακύρωσης μέχρι και 20 ημέρες πριν την έναρξη της εκδρομής επιστρέφεται ολόκληρο το ποσό, ενώ για μικρότερο διάστημα γίνεται η παρακράτηση του αντιτίμου για τα προγραμματισμένα έξοδα της εκδρομής.

Ορειβατικά ή trail running παπούτσια (δεν προτιμούμε παπούτσια που τα φοράμε πρώτη φορά γιατί πιθανόν να μας τραυματίσουν)

– Σακίδιο 10-30 λίτρων

Παγούρι με νερό ή ενεργειακό ποτό χωρητικότητας 1-1.5 λίτρο

– Τροφές που τρώμε και στην καθημερινότητα μας (σάντουιτς, φρούτα, ενεργειακές μπάρες, ξηρούς καρπούς).

Ρουχισμός: Μακρύ παντελόνι/κολάν, αδιάβροχο/αντιανεμικό τζάκετ, ζεστή μπλούζα, 2 μπλουζάκια ιδανικά από ύφασμα που στεγνώνει γρήγορα, σκουφί και γάντια.

– Μπαστούνια ορειβασίας (προαιρετικά)

Την καλύτερη σου διάθεση!

Mini bus Αθήνα – Aναχώρηση 7/7/2023 16:00 από το Σύνταγμα (στάση λεωφορείου 40, Φιλελλήνων 10)

Στίγμα Google maps: https://goo.gl/maps/CxHW3uaUgH7WHT7X7

Οι συμμετέχοντες παρακαλούνται να είναι 10 λεπτά νωρίτερα στο σημείο αναχώρησης.

 

Για τη συμμετοχή σας από την Θεσσαλονίκη και όλη την Έλλαδα παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας.

Δήλωση συμμετοχής