GO UP
Image Alt

Διάσχιση Σμόλικα και Μονή Στομίου 8-10/7

Διάσχιση Σμόλικα και Μονή Στομίου 8-10/7

€195 ανά άτομο

Ένα μοναδικό βουνίσιο τριήμερο με αυθεντική Ηπειρώτικη φιλοξενία και κέντρο μας την Κόνιτσα θα έχουν την τύχη να απολαύσουν οι συμμετέχοντες της εκδρομής αυτής που επιμελήθηκε με πολύ αγάπη η Hiking Greece.

Η διάσχιση του Σμόλικα είναι μια εμπειρία που κάθε πεζοπόρος και φυσιολάτρης πρέπει να ζήσει έστω και μια φορά. Το αποκορύφωμα της εξόρμησης μας είναι η επίσκεψη στη μοναδική Δρακόλιμνη με σχήμα καρδιάς και σαφώς η καταπληκτική θέα από την κορυφή του Σμόλικα στα 2637μ. του δεύτερου ψηλότερου βουνού της χώρας μας. Όμως δεν σταματάμε εδώ!

Την τελευταία μέρα θα κάνουμε μια μικρή ανάβαση στη Μονή Στομίου για να θαυμάσουμε την εκπληκτική φύση της χαράδρας του Αώου από ψηλά!

Λίγα λόγια για την περιοχή

Ο Σμόλικας είναι το δεύτερο υψηλότερο βουνό της Ελλάδας μετά τον Όλυμπο, με υψόμετρο 2.637 μέτρα. Καταλαμβάνει το βόρειο τμήμα του νομού Ιωαννίνων και το δυτικό του νομού Γρεβενών. Περικλείεται από τον Γράμμο στα βόρεια, την Τύμφη στα νότια και την Πίνδο στα νότια και ανατολικά. Αποτελεί τμήμα της ευρύτερης οροσειράς της Πίνδου που καταλαμβάνει ολόκληρη την δυτική Ελλάδα.

Η πλούσια βιοποικιλότητα που τον χαρακτηρίζει οδήγησε στην ένταξη του στο δίκτυο Natura 2000 και σε τμήμα του Γεωπάρκου Βόρειας Πίνδου. Τα δάση Μαύρης πεύκης, οξιάς και ελάτης κυριαρχούν και στα ψηλότερα υποαλπικά λιβάδια συναντούμε αραιές συστάδες του σπάνιου είδους πεύκης, του Ρόμπολου.

Στην αλπική λίμνη, ή αλλιώς Δρακόλιμνη, έκτασης 3 στρεμμάτων συναντάμε μεγάλη ποικιλία αγριολούλουδων που συνθέτουν ένα μοναδικό σκηνικό, καθώς και τον αλπικό τρίτωνα που δίνει ζωή στα ψηλά αλπικά εδάφη.

Η φιλόξενη ηπειρώτικη κωμόπολη Κόνιτσα, εκεί που συναντιούνται οι ποταμοί Αώος, Βοϊδομάτης και Σαραντόπορος, θα είναι το ορμητήριο μας και θα έχουμε τον χρόνο να κάνουμε βόλτες στα όμορφα σοκάκια της αλλά και να γευτούμε τα τοπικά εδέσματα.

Πρόγραμμα εκδρομής

8/7 Παρασκευή – Αναχώρηση με λεωφορείο από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη! Τα σημεία και οι ώρες αναχώρησης αναφέρονται αναλυτικά παρακάτω. Άφιξη το βράδυ στην Κόνιτσα, τακτοποίηση στον ξενώνα και βόλτα στο χωριό για φαγητό και χαλάρωση.

 

9/7 Σάββατο – Αναχωρούμε στις 7:30 για την Αγ.Παρασκευή, απ΄όπου ξεκινάει η πεζοπορία μας. Η διάσχιση του Σμόλικα θα διαρκέσει περίπου 10 ώρες, μαζί με τις στάσεις. Φτάνοντας στην Δρακόλιμνη, χωριζόμαστε σε δύο γκρουπ, το ένα θα κάνει την ανάβαση στην κορυφή, ενώ το άλλο μπορεί να ξεκουραστεί και να απολαύσει τη Δρακόλιμνη. Η διαδρομή για την κορυφή διαρκεί 2-3 ώρες και στην επιστροφή οι ομάδες ξαναενώνονται και κατηφορίζουμε όλοι μαζί προς το χωριό Πάδες. Το τέρμα της διάσχισης θα μας βρει στον ξενώνα Munti Smolikas για χαλάρωση, καφέ, γλυκά και μπύρα. Το βράδυ επιστρέφουμε στην Κόνιτσα με ελεύθερο πρόγραμμα για ξεκούραση και βόλτα για φαγητό και ποτό.

 

10/7 Κυριακή – Χαλαρή πεζοπορία στη χαράδρα του Αώου και ανάβαση στη Μονή Στομίου. Όσοι επιθυμούν μπορούν να παραμείνουν στην Κόνιτσα για βόλτες και καφέ. Αναχώρηση από την Κόνιτσα και άφιξη στην Αθήνα περίπου στις 22:00.

Η Διαδρομή αναλυτικά

Ημέρα 1 – Άφιξη στην Κόνιτσα
Ημέρα 2 – Διάσχιση Σμόλικα
Η ανάβαση μας γίνεται από την βορειοδυτική πλευρά του Σμόλικα και το χωριό Αγ.Παρασκευή ή αλλιώς Κεράσοβο. Ένα από τα πανέμορφα κεφαλοχώρια της περιοχής και ξακουστό μαστοροχώρι χτισμένο στα 960μ. υψόμετρο.
Το μονοπάτι ξεκινάει μέσα από το χωριό και μας οδηγεί γρήγορα σε πευκοδάσος και έπειτα σε δάση οξιάς και ρόμπολου πριν βγούμε στα αλπικά τοπία του βουνού. Θα ξεδιψάσουμε και θα ξαποστάσουμε σε δύο πηγές με κρυστάλλινο νερό που θα συναντήσουμε στη μέση της διαδρομή μας και λίγο πριν βγούμε στη μοναδική Δρακόλιμνη με το σχήμα καρδιάς! Το μονοπάτι γενικά χαρακτηρίζεται με ήπιες κλίσεις και μόνο σε κάποια κομμάτια με έντονη κλίση, άλλα μικρά σε διάρκεια.
Μόλις φτάσουμε στην Δρακόλιμνη θα χωριστούμε σε δύο ομάδες:

Ομάδα Α: Ξεκούραση και βόλτα στη Δρακόλιμνη.

Ομάδα Β: Οι πιο περιπετειώδεις θα έχουν την ευκαιρία να φτάσουν στη δεύτερη ψηλότερη κορυφή της Ελλάδος στα 2637μ. και να θαυμάσουν τη μοναδική θέα στα γειτονικά βουνά της Τύμφης, του Γράμμου, της Νεμέρτσικα και της Τραπεζίτσας.

Όταν η ομάδα Β επιστρέψει από την κορυφή πίσω στη Δρακόλιμνη, ξεκινάμε όλοι μαζί την κατάβαση μας για το χωριό Πάδες. Εκεί θα ξαποστάσουμε στον φιλόξενο ξενώνα Munti Smolikas για φαγητό, ποτό και καφέ.

 

Ημέρα 3 –  Γεφύρι Αώου-Μονή Στομίου 

Για αυτούς που έχουν ακόμα διαθέσιμα αποθέματα ενέργειας από την χθεσινή διάσχιση, θα έχουν την ευκαιρία να πεζοπορήσουν από το Γεφύρι του Αώου με προορισμό την ξακουστή Μονή Στομίου.

Η διαδρομή μας ξεκινάει από το παραδοσιακό πέτρινο γεφύρι της Κόνιτσας και ανηφορίζοντας με ήπιες κλίσεις θαυμάζουμε συνέχεια στα αριστερά μας τον Άωο και όλη την χαράδρα του να ανοίγεται μπροστά μας. Στην συνέχεια μπαίνουμε στο παλιό μονοπάτι που χρησιμοποιούσαν σαν εναλλακτική διαδρομή οι μοναχοί όταν ο Αώος πλημύριζε. Το μονοπάτι αυτό μας ανεβάζει αρκετά ψηλά δίνοντας μας μοναδική οπτική στην χαράδρα του Αώου. Φτάνοντας στο μοναστήρι θα έχουμε την ευκαιρία να ξαποστάσουμε με έναν ελληνικό καφέ και να ανέβουμε στον Σταυρό για αγνάντι στους γκρεμούς και την χαράδρα.

Την εμπειρία μας θα στολίσει η συνεργάτιδα αρχαιολόγος που σε όλη τη διάρκεια της διαδρομής θα μας μιλάει για ιστορία και λαογραφία της Κόνιτσας και των Μαστοροχωρίων.
Όσοι δεν ακολουθήσουν την δεύτερη εξόρμηση μπορούν να παραμείνουν στην Κόνιτσα και να ξεκουραστούν στη δροσιά του χωριού.

 

Συνολικό μήκος: 30 χλμ.

Ημέρα 1: Άφιξη στην Κόνιτσα

Ημέρα 2: 20 χλμ. με υψομετρική διαφορά 1150μ., 4-5 ώρες (+2 χλμ. κορυφή με + 500μ.)

Ημέρα 3: 10 χλμ. με υψομετρική διαφορά 400μ., 3-4 ώρες

Συνολικές Ώρες πορείας: 9 

Βαθμός δυσκολίας: Ομάδα Α: 2/5 και Ομάδα Β: 3/5

Τιμή συμμετοχής

 • Με λεωφορείο: 195 ευρώ

 

Στην τιμή συμπεριλαμβάνεται:

 • Έμπειροι Συνοδοί Βουνού
 • 2x διανυκτερεύσεις σε ξενώνα 3* με πρωινό σε δίκλινα δωμάτια (μονόκλινο +45 ευρώ)
 • Όλες οι μετακινήσεις του προγράμματος με λεωφορείο
 • Ξεναγός/Αρχαιολόγος για την Μονή Στομίου
 • Ασφάλεια τουριστικού γραφείου
 • Φόρος 24%
 • Διοργάνωση/συντονισμός/συνοδεία από την Hiking Greece

Πληρωμή:

Η πληρωμή γίνεται με κατάθεση στους παρακάτω τραπεζικούς λογαριασμούς:

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: GR8101103400000034062213946

EUROBANK: GR3902603220000160101122571

Δικαιούχος: Λεωνίδας Χασαπίδης του Γεωργίου

Στην αιτιολογία της κατάθεσης αναφέρονται το ονοματεπώνυμο και ο τίτλος της εκδρομής.

 • Συμμετοχή με λεωφορείο: Η επιβεβαίωση της κράτησης γίνεται με την πληρωμή του αντιτίμου. Σε περίπτωση ακύρωσης μέχρι και 15 ημέρες πριν την έναρξη της εκδρομής επιστρέφεται όλο το ποσό, πλην τυχόν εξόδων διατραπεζικής συναλλαγής. Η ακύρωση σε χρονικό διάστημα λιγότερο των 15 ημερών επιφέρει παρακράτηση του πόσου των 110 ευρώ για τα προγραμματισμένα έξοδα της εκδρομής και επιστρέφεται το υπόλοιπο.

Δήλωση Συμμετοχής:

Κρατήστε έγκαιρα τη θέση σας με έναν από τους παρακάτω τρόπους:

Συμπληρώνοντας τη Φόρμα Κράτησης επιλέγοντας την ημερομηνία 8-7-2022, στη συνέχεια πατώντας Διαθεσιμότητα και τέλος Κάνε Κράτηση!

Αποστέλλοντας email στο contact@hikinggreece.gr

Τηλεφωνικά στο 2315 319 236 ή στο 6932234854

Τι να έχω μαζί μου;

 • Ορειβατικά ή trail running παπούτσια (δεν προτιμούμε παπούτσια που τα φοράμε πρώτη φορά γιατί πιθανόν να μας τραυματίσουν)
 • Σακίδιο (30-50 λίτρων)
 • Αδιάβροχο τζάκετ
 • Παγούρι ή μπουκάλι με νερό ή ενεργειακό ποτό (1-1.5 λίτρο)
 • Τροφές που τρώμε και στην καθημερινότητα μας (σάντουιτς, φρούτα, μπάρες, ξηρούς καρπούς κτλ). Υπάρχει οργανωμένη κουζίνα στα καταφύγια με απλό αλλά νόστιμο φαγητό.
 • Ρουχισμός κατάλληλος για την εποχή και το υψόμετρο (θα υπάρξει ενημέρωση για την πρόγνωση του καιρού): Παντελόνι/κολάν, 2 μπλουζάκια κατά προτίμηση με ύφασμα που στεγνώνει γρήγορα, μια ζεστή μπλούζα, καπέλο.
 • Αντιηλιακή κρέμα
 • Μπαστούνια ορειβασίας
 • Είδη υγιεινής και προστασίας: Μάσκα προσώπου, αντισηπτικό, υγρά μαντηλάκια

Πληροφορίες μετακίνησης

Η μετακίνηση στο σημείο της εξόρμησης θα γίνει με λεωφορείο που αναχωρεί από τη Θεσσαλονίκη αλλά και με ιδιωτικά μέσα. Εντός του λεωφορείου θα τηρηθούν όλα τα μέτρα προστασίας ενάντια στην διάδοση του ιού covid-19 που ορίζει η πολιτεία (χρήση μάσκας, ποσοστό πληρότητας, αποστάσεις). Οι συμμετέχοντες που επιλέξουν το λεωφορείο παρακαλούνται παρευρίσκονται έγκαιρα στα σημεία στάσεων που αναφέρονται αναλυτικά παρακάτω:

Λεωφορείο  /../..:

 1. 7:00
 2. 7:15
 3. 7:30

Η επιστροφή υπολογίζεται περίπου στις 18:00 στα ίδια σημεία της αναχώρησης.

Πληροφορίες μετακίνησης

Η μετακίνηση στο σημείο της εξόρμησης θα γίνει με λεωφορείο που αναχωρεί από την Αθήνα. Εντός του λεωφορείου θα τηρηθούν όλα τα μέτρα προστασίας ενάντια στην διάδοση του ιού covid-19 που ορίζει η πολιτεία (χρήση μάσκας, ποσοστό πληρότητας, αποστάσεις). Οι συμμετέχοντες παρακαλούνται να είναι 10 λεπτά νωρίτερα στα σημεία στάσεων που αναφέρονται αναλυτικά παρακάτω:

Σημεία αναχωρήσεων 8/7 ΑΘΗΝΑ:

 1. 16:00 – Σύνταγμα (στάση λεωφορείου 40)