GO UP

Φιξ ιτ!

Μπαλώνω και σώζω
Ακόμα και ο ποιοτικότερος ορειβατικός εξοπλισμός, για κακή μας τύχη, δεν πρόκειται να αντέξει για πάντα. Δίχως αμφιβολία είναι υπέροχο συναίσθημα να μπαίνει σπίτι η ολοκαίνουρια πουπουλένια σουλουμπάμια μας ή το πανάλαφρο, τριών εποχών, υπαίθριο σπιτικό μας, ωστόσο όταν κάποια ραφή ανοίξει ή μπανέλα σπάσει η περιβαλλοντικά ηθικότερη επιλογή, αντί της αντικατάστασης, είναι η επισκευή.

Επιδιορθώνοντας τον αγαπημένο μας βουνίσιο εξοπλισμό, επιμηκύνουμε την διάρκεια ζωής του, μειώνουμε το περιβαλλοντικό του αποτύπωμα και κάνουμε ενδεχομενως μια χωματερή κατά ένα πιολέ, μπατόν ή σακίδιο πτωχότερη. Ευτυχώς ή δυστυχώς η βιοδιάσπαση της ταλαιπωρημένης μας σκηνής ξεπερνά κατά πολύ το προσδόκιμο ζωής μας, συνεπώς ας το ξανασκεφτού με πριν την πετάξουμε, τσαλακωμένη στον κάδο των αχρήστων (ποτέ δεν διπλώνουμε ό,τι έχει σχεδιαστεί να μπαίνει σε σάκο συμπίεσης).

 

Η καθαριότητα, η μισή αρχοντιά

Μιας και σκόνη, χώμα και ό,τι άλλο λογίζεται βρώμικο, αν βρεθεί σε μια κουζίνα, βλάπτουν τα τεχνικά υφάσματα φροντίζουμε να πλένουμε συχνά τον εξοπλισμό μας. Το πόσο συχνά εξαρτάται από την χρήση φυσικά και τις συνθήκες που συναντάμε (υγρασία, αλμύρα κτλ.), με γενικό κανόνα: μία σχολαστική μπουγάδα ανά πέντε υπαίθριες εξορμήσεις. Εξαιρούνται υφάσματα με μεμβράνες αδιαβροχοποίησης και πούπουλο-γεμίσεις όπως τζάκετ, υπνόσακοι και σκηνές, στις οποίες το πλύσιμο μειώνει την διάρκεια ζωής. Σε αυτές τις περιπτώσεις αρκετό είναι να τα σαπουνίζουμε μία φορά τον χρόνο, έχοντας προηγουμένως βεβαιωθεί από την ετικέτα ότι χρησιμοποιούμε το κατάλληλο καθαριστικό. Σε κάποια αντικείμενα ο κατασκευαστής προτείνει μόνο το πλύσιμο στο χέρι και αποτρέπει το στέγνωμα στο στεγνωτήριο.

 

Καθαρή και στεγανή
Με τον καιρό και την φθορά η ικανότητα αδιαβροχοποιημένων υφασμάτων να μας κρατούν στεγνούς μειώνεται. Αρκούν μερικά μόνο ψεκάσματα με ένα υδατοαπωθητικό σπρέι, για να χαρίσουμε στο παντελόνι του σκι μας πολλές χαρούμενες στροφές σε χιονισμένες πλαγιές. Για να παραμείνουν όμως οι πλαγιές χιονισμένες και το χειμωνιάτικο κρύο, κρύο προσέχουμε το προϊόν που θa χρησιμοποιήσουμε να μην περιέχει επιβλαβείς για το περιβάλλον χημικές ουσίες, όπως φθοράνθρακες (PFC free).

Στα πατώματα
Την δική του, ιδιαίτερη φροντίδα αδιαβροχοποίησης, θέλει το δάπεδο της σκηνής μας. Όσο περνούν τα χρόνια χάνει και αυτό την ιδιότητά του να προφυλάσσει εμάς και το σακίδιό μας από την υγρασία του εδάφους. Στο εμπόριο κυκλοφορούν διάφορα στεγανοποιητικά, σχεδιασμένα για σκηνής δάπεδα, τα οποία μονώνουν μία επιφάνεια που δεν μας απασχολεί η διαπνοή της. Το φινίρισμα της επιλεχθείσας επίστρωσης κατά κανόνα, για ευνόητους λόγους, δεν είναι γλυστερό.

 

Δυο υφασμάτων ένωση
Λίγα πράγματα είναι τόσο εκνευριστικά όσο ένα μαγκωμένο φερμουάρ στο ξέσπασμα μιας ξαφνικής χιονοθέλλας. Η αντικατάστασή του είναι διαδικασία χρονοβόρα και κοστοβόρα όταν λαμβάνει χώρα σε κάποιο μοδιστράδικο. Υπάρχουν φορές που για να εμποδίσουμε μελλοντικά σκαλώματα σε ακατάλληλες στιγμές, λίγες σταγόνες λιπαντικού κάνουν θαύματα. Απλώνουμε ομοιόμορφα το προϊόν κατά μήκος του επίμονου φερμουάρ, το ανοιγοκλείνουμε και αυτό λειτουργεί πλέον σαν καινούριο.

 

 

Διάτρηση

Ο σύγχρονος ορειβατικός εξοπλισμός, στην προσπάθειά του να κερδίσει την μάχη με τη ζυγαριά, χρησιμοποιεί πανάλαφρα τεχνικά υφάσματα, θυσιάζοντας λίγη από την αντοχή τους στο όνομα γραμμαρίων. Εν τοις πράγμασι, αυτό συνεπάγεται λιγότερο κουβάλημα για εμάς, πιθανότερα όμως σκισίματα ή άλλες υλικές αστοχίες. Η αντιμετώπιση τέτοιων τρυπημάτων δεν είναι άλλη από την παραδοσιακή τέχνη του μπαλώματος. Οι επιλογές μας σε χρώματα, σχήματα, μορφή και υφή είναι πολυάριθμες, φροντίζουμε όμως πάντα να τοποθετούμε το επίθεμα σε καθαρή επιφάνεια και να κόβουμε τις όποιες γωνίες για να μειώσουμε τον κίνδυνο να ξεκολλήσει.

 

Εν κατακλείδι, λίγες βασικές επιδιορθωτικές γνώσεις δίνουν μια ακόμα ευκαιρία στον εξοπλισμό μας να συνεχίσει να συντροφεύει τις ορεινές εξορμήσεις μας. Έτσι, σπάμε τον ρυπογόνο κύκλο παραγωγής-κατανάλωσης-απόρριψης αγαθών και υιοθετούμε μια οικολογική στάση, στοργική για έναν απειλούμενο πλανήτη που χαιρόμαστε να εξερευνούμε. Για να συνεχίσουμε να πατάμε τα μονοπάτια που αγαπάμε, ας πατήσουμε στη ντόπιολαλούμενη ρήση “the more you know, the less you need”, ας μην αγοράσουμε μια ακόμα αντιανεμική μεμβράνη και ας πουμε με περηφάνια την ιστορία του μπαλώματος που κοσμεί το τζάκετ μας.

words by Agelos Fragkoulis

Leave a Reply