GO UP
Εξοπλισμός πεζοπορίας Hiking Greece

Εξοπλισμός πεζοπορίας – Τι παίρνουμε μαζί μας;

Κουτάκια για κουβάλημα

Όλα έχουν κανονιστεί για μια υπέροχη μέρα στα μονοπάτια, εκτός από το άδειο μας σακίδιο. Έχουμε δει τα προγνωστικά του καιρού, ξέρουμε τι τερέν θα συναντήσουμε αλλά δεν έχουμε ιδέα τι να πακετάρουμε, την φορά αυτή, για την ημερήσια εξόρμησή μας. Όση κι’ αν είναι η ορειβατική μας εμπειρία, βιώνουμε πριν από κάθε εκδρομή μια παρόμοια αβεβαιότητα. Μπορεί να μην είναι στοιχείο του χαρακτήρα μας, όμως μια στοιχειώδης καταλογογράφηση των υλικών μας αναγκών θα αποτελεί έναν μπούσουλα για να ανατρέχουμε σε κάθε εξοπλιστική, ενδυματολογική και διατροφική μας ανασφάλεια. Πρέπει να λαμβάνουμε πάντα υπόψιν τον απρόβλεπτο παράγοντα, ιδίως σε περιπτώσεις που σχεδιάζουμε να περιηγηθούμε σε δυσπρόσιτα περιβάλλοντα. Μια υποτυπώδης λίστα, για μονοήμερες πεζοπορίες στην φύση, μοιάζει κάπως έτσι:

Ένα άνετο σακίδιο, χωρητικότητας 25-35 λίτρων, που προσπαθούν οι γραμμές αυτές να γεμίσουν. Σημαντικό είναι να το έχουμε προηγουμένως δοκιμάσει φορτωμένο και να έχουμε διαλέξει το σωστό μήκος για την πλάτη μας. Το βάρος του πρεπει υποστηρίζεται από τα κόκαλα της λεκάνης και τα λουριά του να μην δημιουργούν ενοχλητικά σημεία τριβής σε ώμους και στέρνο. Πρόσθετο πλεονέκτημα είναι η πληθώρα τσεπών για εύκολη πρόσβαση σνακ ή άλλων περιεχομένων της λίστας, εν κινήσει. Αν δεν είναι αδιάβροχο και δεν διαθέτει αδιάβροχο κάλυμμα, ένα drybag ή χοντρή σακούλα μπορεί να προστατέψει το περιεχόμενό του από τη βροχή.

Κουτί πρώτων βοηθειών. Ο μόνος λόγος να λείπει από το σακίδιό μας είναι αν, ο μη γένοιτο, χρειαστεί να το χρησιμοποιήσουμε στο βουνό. Η λίστα του κουτιού, στην λίστα του σακιδίου, περιλαμβάνει γάζες, αντισηπτικό (υγρό ή μαντηλάκια), παυσίπονα, κάποιο είδος κολλητικής ταινίας και μία βελόνα για φουσκάλες.

Φακός κεφαλής. Ακόμα και αν προβλέπεται να χωνεύουμε το μεσημεριανό μας όταν σουρουπώσει, για να βλέπουμε που πατάμε στην περίπτωση που πέσει έξω το χρονοδιάγραμμά μας, κουβαλάμε έναν φακό, με γεμάτη μπαταρία.

Όργανο πλοήγησης, κατά προτίμηση χάρτινο. Μπορεί στο χέρι να φοράμε ρολόι με GPS και να χειριζόμαστε ικανότατα το GPS του κινητού μας, παρ’ όλα αυτά ένας παραδοσιακός χάρτης, σε έντυπη μορφή, βρίσκει πάντα τον δρόμο του στο σακίδιό μας, δίπλα στην πυξίδα. Για αιώνες αυτά τα δυο απλά εργαλεία προσανατολίζουν εξερευνητές και εξερευνήτριες που ξέρουν να τα χρησιμοποιούν, χωρίς να εξαρτώνται από δορυφόρους, καιρό και μπαταρία. Αναμφίβολα, η εμφάνιση του γεωγραφικού μας στίγματος σε μια οθόνη, πλάι στην γραμμική απεικόνιση του μονοπατιού που θέλουμε να ακολουθήσουμε, μας λύνει τα χέρια, εν γνώσει του ότι η βοήθεια της συσκευής παραμένει συμπληρωματική.

Καταφύγιο έκτακτης ανάγκης. Περιττό το μπίβι για πολυήμερες εκδρομές που πιθανότατα να στριμώξουμε στο σακίδιο και την σκηνή μας, χρησιμότατο ωστόσο εάν τα πράγματα δεν κυλήσουν βάσει του, άνευ διανυκτέρευσης, πλάνου μας. Μια ελαφρύτερη και οικονομικότερη εναλλακτική είναι η
αλουμινοκουβέρτα, θαυματουργή για τον μικρό της όγκο.

Ηλιοπροστασία. Εκτεταμένες περίοδοι έκθεσης στον ήλιο, ειδικά σε ψηλό υψόμετρο κατά την καυτή ελληνική θερινή περίοδο, εγκυμονούν κινδύνους για μάτια και δέρμα. Για να προστατευτούμε από την υπεριώδη ακτινοβολία, επιλέγουμε καπέλο με φαρδύ γείσο, μακριά μανίκια/μπατζάκια, γυαλιά και αντιηλιακή κρέμα. Μιας και η πρωινή επάλειψη ίσως να μην αρκέσει, δεν ξεχνάμε να πάρουμε το αντηλιακό μαζί μας και να απλώνουμε στα σημεία του δέρματος που εκτίθενται στον ήλιο, κάθε δύο με τρεις ώρες.

Επιπρόσθετος ρουχισμός. Ο βουνίσιος ήλιος μπορεί ανά πάσα στιγμή να κρυφτεί και οι καιρικές συνθήκες να αλλάξουν δραματικά. Για κάθε πιθανή μεταβολή του, ένα καλά προετοιμασμένο ορειβατικό σακίδιο περιέχει μια αδιάβροχη μεμβράνη, ένα επιπλέον ζευγάρι κάλτσες και μια ακόμη ζεστή στρώση, είτε ισοθερμικού είτε φλις είτε πουπουλένιου τζάκετ. Ακόμα και αν ο καιρός δεν κλείσει, μια στεγνή αλλαξιά στο ξεκόρφισμα δεν πρόκειται να μας κακοφανεί.

Νερό και Φαγητό. Όποια κορυφαία θέα σκοπεύουμε να απολαύσουμε, δεν πρέπει να ξεχάσουμε να μεριμνήσουμε για τις ανάγκες, υγρών και θερμίδων, του οργανισμού μας. Όσον αφορά το κομμάτι της ενυδάτωσης, απαραίτητο είναι ένα μπουκάλι ή μαλακό φλασκί με νερό, χυμό, διάλυμα ηλεκτρολυτών ή όποιο άλλο μη αλκοολούχο ρόφημα θέλουμε για να ξεδιψάσουμε και να αναπληρώσουμε τα υγρά που χάσαμε ιδρώνοντας. Ο γενικός ορειβατικός κανόνας του μισόλιτρου ανά ώρα, προσαρμόζεται στα τοπικά δεδομένα και έτσι η αναλογία αυξάνεται αρκετά, αυξανόμενης της καλοκαιρινής θερμοκρασίας. Ιδανικά, έχουμε ενημερωθεί αν θα συναντήσουμε πηγές με πόσιμο νερό στην διαδρομή μας. Τις τροφικές ανάγκες μας ικανοποιούν με αποτελεσματικότητα τακτικά σνακ, στα οποία φροντίζουμε να έχουμε εύκολη πρόσβαση για να μην κάνουμε άνω κάτω, συχνά πυκνά, το σακίδιό μας. Περισσότερα περί βουνίσιας διατροφής μπορούμε να διαβάσουμε εδώ.

Σακούλα απορριμάτων. Καθώς, ως τώρα, ασχοληθήκαμε αποκλειστικά με την δική μας προστασία από το περιβάλλον, δεν πρεπει να αμελήσουμε και την προστασία του περιβάλλοντος από μας. Οφείλουμε να γυρίσουμε πίσω ο,τιδήποτε φέρουμε μαζί, για αυτό φέρνουμε μια επιπλεον σακούλα, αφιερωμένη στην συλλογή σκουπιδιών, δικών μας και άλλων που βρίσκουμε.

Συνοψίζοντας τις παραπάνω κουκκίδες, σώφρον είναι, ό,τι και αν πακετάρουμε για την μονοήμερη εξόρμησή μας, να σκεφτόμαστε απαισιόδοξα. Η προνοητικότητα βαραίνει το σακίδιό μας, ελαφραίνει όμως τον νου από το άγχος της χειρότερης δυνατής εξέλιξης των πραγμάτων. Ο συμβουλευτικός χαρακτήρας της λίστας θα γίνει δυστυχώς, κλείνοντας το κείμενο, διδαδικτός: όσο πιο “fast-and-light” προσεγγίσουμε την υλική μας προετοιμασία, τόσο αυξάνουμε τον κίνδυνο της ορειβατικής μας εκδρομής. Ακροβατούμε, κρατώντας από την μία πλευρά την απόλαυση μιας ανάλαφρης μετακίνησης και από την άλλη την ασφάλειά της. Είναι στα χέρια μας.

words by Agelos Fragoulis

Leave a Reply